VZDĚLÁVÁNÍ TRENÉRŮ

POCTA poslala jednoho z našich trenérů Libora do jeho rodného kraje a v Prostějově na AGEL Sport Clinic absolvoval velice zajímavý seminář. Týkal se nejnovějších trendů využití poznatků sportovní medicíny v tréninkové praxi . Týkal se nejnovějších trendů využití poznatků sportovní medicíny v tréninkové praxi – a to tréninku dechových svalů a využití spektrální analýza variability srdeční frekvence v tréninku kdykoliv a pro všechny. V plném sálu trenérů, sportovců a odborníků poslouchal přednášky Doc. MUDr. Pavla Stejskala, CsC., Mgr. Radima Šlachty, Ph.D. a Mgr. Lucie Machové.
Aplikace MySASY pro měření variability, kterou Libor sám používá, je vynikající pomůckou pro efektivní trénink. Umožňuje unikátní využití laboratorní diagnostické metody (HRV) v oblasti péče o zdraví, aktivního životního stylu i vrcholového sportu. V Prostějově šlo o první souhrnné představení tohoto nově vyvinutého systému na základě dlouhodobých výzkumů. Jeho praktické využití? Optimalizace zatížení, prevence zdravotních komplikací, přetížení a ladění formy. Trenér po pravidelném měření, které zabere 14 minut, okamžitě zjistí, jak svěřenec nebo klient zvládá zátěž a podle toho mu doporučí další tréninkové dávky. A to kdykoli a kdekoli bez závislosti na složitém hardwaru, což bylo doposud brzdou většího rozšíření i mezi širokou veřejnost.
Druhá hlavní část se týkala tréninku dechových svalů, což je moderní součást nejenom sportovního tréninku. Provází ho ale řada chyb a mýtů. Přitom dýchání je jedna z klíčových věcí pro správnou posturu (držení těla) a je potřeba dobrou součinnost všech segmentů. A zvlášť u dětí je důležité jim předávat ty správné informace.
Libor se o to bude určitě snažit a obohatí náš trénink. Budeme přinášet další informace.
mysasy_facebook_head